Deel in hersenen gevonden dat bepaalt hoe snel iemand dronken wordt

Onderzoekers hebben een deel in de hersenen ontdekt dat bepalend is voor het al dan niet snel dronken worden. Met de vondst zou in de toekomst voorkomen kunnen worden dat mensen te veel drinken.

Oorzaak zou de gevoeligheid van een receptor (ontvanger) zijn die te vinden is in het cerebellum, ook wel bekend als de kleine hersenen. Dit mechanisme is onderdeel van het centrale zenuwstelsel en is aan de achterkant van de schedel te vinden.

Wanneer de receptor relatief ongevoelig is, duurt het veel langer voordat deze gestimuleerd wordt dan bij mensen waarbij het mechanisme gevoelig is. Dit resulteert in symptomen van dronkenschap zoals het afnemen van sociale remmingen of een verstoorde motoriek.

Door de gevoeligheid van deze receptor te verhogen, bekend onder de naam GABAA, kan worden voorkomen dat mensen te veel drinken. De onderzoekers, van de universiteit van Washington, hebben hun bevindingen gepubliceerd in de Journal of Neuroscience.

Muizen

De onderzoekers kwamen tot de conclusie na het onderzoeken van muizen. Er werden speciale muizen gefokt waarbij de receptoren gevoelig waren voor alcohol. Deze dieren konden niet lang op een roterende cilinder blijven nadat zij een bepaalde hoeveelheid alcohol op hadden die gelijk stond aan één tot twee glazen voor mensen.

Muizen die ongevoelig waren voor alcohol konden op de cilinder blijven na het nuttigen van drie keer zo veel alcohol. Nadat deze groep een special drug kreeg toegediend, weerhield dat de muizen om meer alcohol te drinken.

"Het reflecteert de menselijke situatie", zegt onderzoek David Rossi. "Als je gevoelig bent voor de negatieve effecten van alcohol, ben je geneigd minder te drinken. Je remt dan het gedeelte dat ervoor zorgt dat je motoriek goed werkt."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie