VUmc en OLVG beginnen proef voor betere behandeling bloedvergiftiging

De Amsterdamse ziekenhuizen VUmc en het OLVG beginnen met een proef om de behandeling van patiënten met bloedvergiftiging op de intensive care te verbeteren.

Om de optimale dosering antibiotica te bepalen gaan zij grote hoeveelheden gegevens uit elektronische patiëntendossiers combineren. Dat zou volgens de ziekenhuizen moeten leiden tot minder sterfgevallen en sneller herstel.

Nu zou slechts de helft van alle patiënten met bloedvergiftiging een optimale dosis antibiotica krijgen. Wekelijks belanden honderden Nederlanders met een ernstige bloedvergiftiging op de intensive care. Zo'n vergiftiging ontstaat doordat bacteriën zich verspreiden in het bloed. Dat kan allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een longontsteking of een wondje.

Veel opnames van patiënten met bloedvergiftiging hebben een dodelijke afloop. De patiënt krijgt hoge koorts, gaat snel ademen en raakt uiteindelijk in shock. Antibiotica kunnen levensreddend zijn. Maar het bepalen van de juiste dosis is volgens de onderzoekers met de huidige werkwijze moeilijk.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie