De Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag nieuwe richtlijnen naar buiten gebracht om de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe te behandelen. Dit komt doordat gonorroe steeds moeilijker te behandelen is. 

Dat meldt Sciencemag. WHO raadt het gebruik van chinolonen, een bepaalde antibioticasoort, niet langer aan. Deze zouden minder effectief zijn geworden. De nieuwe richtlijnen suggereren het combineren van drugs, met het behoud van 'oudere' antibiotica als gentamicine en spectinomycine. 

De huidige richtlijnen van het WHO, geschreven in 2003, adviseren een behandeling met chinolonen. Maar inmiddels zijn verschillende soorten gonorroe resistent geworden voor chinolonen. 

De nieuwe richtlijnen zijn met name belangrijk voor landen met lage inkomens. Dit zijn landen die niet zelf onderzoek kunnen doen naar deze bacterie. 

Onvruchtbaarheid

Gonorroe infecteert gemiddeld 78 miljoen mensen per jaar. Hoewel veel mensen geen symptomen hebben, kan de baterie pijn veroorzaken bij de genitaliën, het rectum en de keel. Het kan leiden tot onvruchtbaarheid en infecties van de hersenen of het hart. 

In november 2015 kwam al naar buiten dat de seksueel overdraagbare aandoening in de toekomst waarschijnlijk onbehandelbaar zou worden.