Wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee binnen een paar minuten hersenvliesontsteking en andere bacteriële infecties worden gesignaleerd. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat een goedkope variant van de test ook beschikbaar komt in ontwikkelingslanden.

De test die momenteel wordt gebruikt om hersenvliesontsteking te herkennen is erg kostbaar en duurt langer dan 48 uur. Symptomen van hersenvliesontsteking zijn onder meer hoge koorts, hoofdpijn en braken.

Het diagnosticeren van meningitis, oftewel hersenvliesontsteking, is ingewikkeld, zeggen de onderzoekers in hun studie in het medische tijdschrift JAMA. De nieuwe test kan volgens hen levens redden en op tijd ervoor zorgen dat mensen antibiotica krijgen. "We hopen heel erg dat de test goedkoop genoeg kan worden, zodat die ook in de arme regio’s kan worden ingezet."

Twee genen

De wetenschappers vonden bewijs dat bacteriële infecties onderscheiden kunnen worden van andere oorzaken van koorts. Uit de studie blijkt dat twee specifieke genen in de witte bloedcellen alleen actief worden in het geval van een bacteriële infectie. Een bloedpriktest die deze infectie snel detecteert kan volgens de wetenschappers binnen vijf jaar worden ontwikkeld.

Hersenvliesontsteking komt veel voor in de Afrikaanse landen tussen Senegal en Ethiopië. Een uitbraak eerder dit jaar in Niger kostte aan negentig mensen het leven. De ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen en ouderen.