'Weinig sociaal contact kan mogelijk hartproblemen veroorzaken'

Het hebben van weinig vrienden zou mogelijk dezelfde problemen aan bloedvaten en het hart kunnen veroorzaken als roken. Onderzoekers ontdekten verhoogde levels fibrinogeen, een proteïne belanrijk voor het stollen van het bloed, bij mensen met weinig sociale contacten.

Wetenschappers van de universiteit van Harvard deden onderzoek naar het effect van vriendschappen op bloedlevels. Daarbij vergeleken ze de bloedwaarden van 3.500 vrouwen en mannen met zelf ingevulde gegevens over het aantal vrienden.

De deelnemers vertelden tussen de twee en 32 echte vrienden te hebben. Gemiddeld hadden de deelnemers zo'n tien vrienden. Uit analyses van de bloedwaarden bleek dat hoe minder vrienden iemand had, hoe hoger het fibrinogeenlevel.

Meer onderzoek

Mensen met vijf mensen binnen hun sociale netwerk hadden 20 procent hogere fibrinogeenlevels dan mensen met 25 vrienden binnen hun netwerk. 

"Het hebben van sociale contacten heeft een duidelijke link met het fibrinogeenlevel", aldus dokter David Kim in gesprek met Telegraph. "Als dit echt significant is moet er overwogen worden nieuwe maatregelen te treffen bij hartproblemen."

De onderzoekers maken niet duidelijk of ze voor het onderzoek ook rekening hebben gehouden met andere factoren die het fibrinogeenlevel kunnen aantasten. Zij wijzen er op dat meer onderzoek nodig is om echt een conclusie te kunnen trekken.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie