'Probiotica verminderen niet de kans op darminfecties bij te vroeg geborenen'

Wetenschappers vonden geen bewijs dat het gebruik van probiotica de kans op darminfecties bij te vroeg geboren baby's vermindert. Wel werd een significant verschil gevonden bij kinderen die borstvoeding kregen.

Dat is de uitkomst van een nieuwe behandeling in het Erasmus MC in Rotterdam, schrijft NRC Handelsblad. De resultaten van de behandeling worden maandag beschreven in Scientific Reports. 

Kinderen die acht weken te vroeg worden geboren, wegen vaak minder dan een kilo. Ze zijn daardoor kwetsbaar en lopen een hoog risico op een ontstoken darm, die hen fataal kan worden.

Preventieve werking

Van de baby's die tijdens het onderzoek een bacteriepapje kregen, kreeg 5,1 procent een darmontsteking. Van de baby's die geen papje kregen, kreeg 7,8 procent een darmontsteking. De verschillen waren echter, op de kinderen die borstvoeding kregen, niet significant.

Een darmonsteking ontstaat waarschijnlijk door een verkeerde balans van de bacteriën in de darm. Het toedienen van probiotica, ofwel 'goede' bacteriën, aan kinderen, zou preventief kunnen werken.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie