NVALT wil tijdelijke stop op uitgifte astmapuffer Sandoz

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderneemt vooralsnog geen actie tegen een vermeend problematische 'astmapuffer'. Uit onderzoek is het college tot op heden niets gebleken van de problemen die artsen erover hebben gemeld. Daarom trekt het college de vergunning voor het middel salbutamol van Sandoz ook niet in.

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) wil dat de uitgifte van de astmapuffer tijdelijk wordt stopgezet. Eerst moet er meer duidelijkheid komen over de veiligheid van het product, liet longarts Els Weersink, verbonden aan de NVALT, eerder weten.

EenVandaag meldde eerder op de dag dat kinderen vaker op de spoedeisende hulp belanden met ademhalingsproblemen door problemen met de werking van de puffer. Daardoor moeten artsen regelmatig het zware middel prednison voorschrijven om ernstige ademhalingsklachten onder controle te krijgen.

Zorgen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt bekend te zijn met de meldingen en "deelt de zorge" over de astma-inhalator. Het doet al vanaf begin dit jaar onderzoek, maar op basis van de beschikbare gegevens lijkt er echter met het product zelf niets mis. In andere Europese landen wordt het zonder problemen gebruikt. Het college blijft in overleg met de (kinder)longartsen en patiëntenorganisaties en houdt de vinger aan de pols.

NU.nl is nog in afwachting van een reactie van Sandoz.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie