Bepaalde vorm slokdarmkanker te voorspellen

Wetenschappers zijn erin geslaagd om duidelijk te maken welke patiënten met een aangetaste slokdarm uiteindelijk kanker krijgen. Volgens het AMC in Amsterdam was dit tot nu toe een raadsel.

''Dit is een doorbraak in het onderzoek naar wat we een Barrett-slokdarm noemen'', zegt AMC-onderzoeksleider Sheila Krishnadath. Bij deze slokdarm is het weefsel van een deel van de slokdarmwand aangetast. Dit komt meestal door oprisping van zuur en gal uit de maag.

Aan de hand van de genetische opmaak van cellen in de slokdarm kan de kans op slokdarmkanker op de lange termijn nu worden voorspeld. Volgens de onderzoekers zouden patiënten met een verhoogde kans op kanker extra aandacht moeten krijgen.

''Het valt te overwegen om deze patiënten zelfs in een vroeg stadium te gaan behandelen'', aldus Krishnadath.

Kansen verhogen

De Barrett-slokdarm verhoogt de kans op het krijgen van een bepaalde vorm van slokdarmkanker. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders boven de vijftig heeft deze aandoening. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een kleine kans op het krijgen van slokdarmkanker, maar het is wel een van de dodelijkste vormen van kanker.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het AMC, in samenwerking met de Queen Mary University of London en Arizona State University.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie