Kanker kan waarschijnlijk bestreden worden met zuurstof. Zuurstoftekort blijkt namelijk de groei van tumoren te stimuleren.

Twee Belgische wetenschappers van de KU Leuven onderzochten drieduizend patiënten met tumoren. Zij ontdekten dat een betere zuurstoftoevoer naar tumoren de woekerende cellen minder vatbaar maakt voor groei.

Volgens de Belgen heeft die ontdekking "ingrijpende gevolgen". Het zou de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van kankermedicijnen gericht op de bloedvaten. Zuurstof wordt via bloedvaten vervoerd.

"Onze bevindingen kunnen het kankeronderzoek enorm vooruithelpen", zegt co-auteur Bernard Thienpont. "Door bijvoorbeeld de zuurstoftoevoer naar tumoren goed te monitoren, kunnen we voorspellingen maken over het verloop en de mogelijke behandelingen van kanker."

Hypermethylering

Het onderzoek was gericht op zogenoemde hypermethylering. Dit is een proces waarbij tumoren buitensporig snel groeien.

"Onze studie toont aan dat zuurstoftekort een belangrijke omgevingsfactor is voor hypermethylering. Zuurstoftekort verklaart zelfs tot de helft van alle gevallen van hypermethylering in tumoren", aldus co-onderzoeker Diether Lambrechts.

De link tussen zuurstof en celgroei is bewezen bij borstkanker, maar ook bij tumoren in de blaas, darmen, hoofd en nek, nieren, longen en baarmoeder. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.