De vervuilde lucht die Nederlanders inademen staat gemiddeld gelijk aan vijf sigaretten per dag.

Milieudefensie is tot deze berekening gekomen door middel van 'wetenschappelijke modellen'. In Rotterdam zou de luchtkwaliteit het slechtst zijn en wordt daarom als 'Meerookhoofdstad' van Nederland benoemd.

Inwoners van Rotterdam zouden gemiddeld 6,7 sigaretten per dag meeroken. De havenstad wordt gevolgd door Rijswijk (6,6 sigaretten) en Schiedam (6,5 sigaretten).

De lucht in Amsterdam en Utrecht zit ongeveer op hetzelfde kwaliteitsniveau met een gemiddelde van 6,4 sigaretten per dag. De meest gezonde lucht is te vinden in de gemeente Vlieland, daar geldt een gemiddelde van 2,8 sigaretten per dag.

Effecten

Hoewel het letterlijk meeroken van sigaretten de laatste jaren over het algemeen minder voorkomt vanwege het rookverbod, worden nog steeds veel mensen blootgesteld aan ongezonde lucht.

"Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten", aldus woordvoerder van Milieudefensie Bram van Liere.

Het inademen van rook of vervuilde lucht brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het vergroot onder andere de kans op longkanker, hart- en vaatziekten, een lager geboortegewicht en een verminderde longfunctie bij kinderen.

Aangeklaagd

Eerder deze maand klaagde milieudefensie de staat aan in een poging om het recht op gezonde lucht af te dwingen.

Volgens de organisatie zijn er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk om luchtkwaliteit te verbeteren, maar zijn er de afgelopen jaren juist stappen genomen die de kwaliteit doen verslechteren.

Rekenmethode

Om de vergelijking tussen luchtvervuiling en meeroken te kunnen maken werd door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit van Utrecht een wetenschappelijke rekenmethode ontwikkeld.

De gegevens over de gemeentelijke luchtkwaliteit komen van het RIVM.