Het erop nahouden van een gezond dieet, voldoende fysieke activiteit en een normaal BMI is voor het eerst door wetenschappers gelinkt aan het voorkomen van het ophopen van bepaalde proteïnes die gelinkt zijn aan het ontstaan van Alzheimer.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië Los Angeles (UCLA), die werd gepubliceerd in het American Journal of Geriatric Psychiatry. De gezonde levensstijl vermindert de ophoping van proteïnes die worden gelinkt aan het ontstaan van de ziekte.

Voor het onderzoek ondergingen 44 volwassenen tussen de 40 en 85 jaar met lichte geheugenproblemen, maar geen dementie, een PET-scan. Daarnaast werden gegevens over hun gezondheid, BMI en fysieke activiteit verzameld. Op hersenscans was te zien dat bij mensen met een gezonde levensstijl de ophoping van amyloïde proteïnes en neurofibrillaire knopen minder was.

De opbouw van amyloïde proteïnes in de ruimte tussen de zenuwcellen in de hersenen en de vorming van neurofibrillaire knopen in hersencellen zijn indicatoren voor de conditie van de hersenen. Het vertragen van de samenstelling van deze twee kan de ontwikkeling van Alzheimer op tijd voorkomen, aldus de wetenschappers.

Noodzaak

"Het feit dat we de invloed van levensstijl kunnen detecteren op een moleculair niveau, voor de ontwikkeling van een serieus geheugenprobleem, verbaasde ons", zegt hoofdauteur David Merrill. "Het toont de noodzaak aan van gezond leven."

De onderzoekers willen in de toekomst uitzoeken of het verbeteren van het dieet en de fysieke activiteit invloed heeft op cognitieve gezondheid en geheugenverlies.