Virussen zijn mogelijk gevaarlijker wanneer mensen in de ochtend worden geïnfecteerd. Dat blijkt uit een groot experiment bij muizen aan de universiteit van Cambridge.

De muizen werden op verschillende tijdstippen blootgesteld aan het griepvirus en het herpesvirus. 

Bij de muizen die 's ochtends werden geïnfecteerd, waren de virussen veruit het meest actief. De dieren hadden 12 uur na de besmetting ongeveer tien keer zo veel virusdeeltjes in hun lichaam als de muizen die 's avonds waren geïnfecteerd.

Belangrijk daarbij blijkt ook de lichaamsklok. Virussen zijn 's ochtends waarschijnlijk slagvaardiger omdat de cellen in het lichaam van mensen en dieren dan meer activiteit vertonen. De lichaamsklok zorgt ervoor dat veel biologische processen in de ochtend worden opgestart.

"Een virus heeft al die biologische activiteit nodig, anders komt de infectie niet goed van de grond", verklaart professor Akhilesh Reddy tegenover de BBC. "Een kleine infectie in de ochtend is daardoor vaak het schadelijkst."

Nachtdienst

Volgens Reddy toont het onderzoek aan dat overdag thuisblijven tijdens een pandemie een belangrijke manier kan zijn om levens te redden. "Het kan een grote invloed hebben, als verder onderzoek dit bevestigen."

Hoofdonderzoekster Rachel Edgar waarschuwt dat mensen die nachtdiensten draaien extra moeten oppassen voor virusinfecties. "Zij hebben ook een verstoorde lichaamsklok, omdat ze soms een paar nachten werken en dan weer een paar nachten rusten. Daardoor zijn ze vaak gevoeliger voor virale ziektes."