'Gele koorts dreigt over te slaan naar Europa'

Een dodelijk Afrikaans virus slaat mogelijk over naar Amerika en Europa. Afrika kampt met de ernstigste uitbraak van gele koorts in dertig jaar in de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Angola en Kenia. 

Inmiddels zijn ook gevallen opgedoken in China, geïmporteerd door Chinese expats die terugkwamen uit Afrika.

Hulporganisatie Save the Children zei dinsdag tegen de Britse krant The Independent in Congo woensdag te beginnen met een noodinentingsoperatie, waarbij in tien dagen tijd een half miljoen mensen worden gevaccineerd.

Er bestaan grote zorgen over het aantal beschikbare doses vaccin. Wereldwijd zijn er slechts 7 miljoen doses, volstrekt onvoldoende om een internationale uitbraak het hoofd te bieden. De Congolese hoofdstad Kinshasa alleen al telt 10 miljoen inwoners.

In Congo wordt het vaccin al tot een vijfde verdund toegediend om tijd en doses te winnen. Een volledig vaccin werkt levenslang.

Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Het virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie