Het alcoholpercentage in bier en andere dranken verminderen is de meest effectieve manier om alcoholgebruik terug te dringen, aldus verslavingswetenschappers.

Onderzoekers van het CAMH, het grootste verslavingscentrum van Canada, analyseerden een aantal bestaande onderzoeken naar drinkgedrag. Hun doel was om de meest effectieve manier te vinden waarop alcoholconsumptie kan worden teruggedrongen.

Hun conclusie is dat het verlagen van alcoholpercentages het meest doeltreffend is. Mensen blijken niet meer gaan drinken als er iets minder alcohol in hun biertje zit. Hierdoor krijgen ze minder alcohol binnen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Gastroentology & Hepatology.

"We kunnen bijvoorbeeld het gemiddelde gehalte verlagen van 5,5 procent naar 4,5 procent. Volgens de wetenschap zou dit geen effect hebben op de consumptie. Mensen merken het doorgaans niet en zullen niet een extra biertje nemen. Maar de voordelen voor de volksgezondheid zijn enorm", aldus CAMH-directeur Jurgen Rehm tegen CBC.

Producenten

Het voordeel van de maatregel zou volgens Rehm zijn dat producenten baat hebben bij lagere alcoholpercentages. De verkoop zou gelijk blijven, terwijl de productiekosten dalen. Enkele drankfabrikanten zouden hun percentages om deze redenen al verlaagd hebben.

De Canadezen raden beleidsmakers aan om deze ontwikkeling te bespoedigen. "Het zou logisch zijn om beleid te maken waarbij dranken met een lager alcoholpercentage worden gestimuleerd. Dat dient het algemeen belang."