'Vaccinatieadvies aan reizigers klopt niet altijd'

Er schort regelmatig iets aan het advies over gezondheidsrisico's op verre reizen. Dat zegt de Consumentenbond op basis van een klein onderzoek.

Incognito controleurs van de bond bezochten twintig artsen en vaccinatiecentra. Bij alle consulten klopte er iets niet aan het advies.

Zo kwamen vaak niet alle belangrijke hygiënemaatregelen en leefstijladviezen aan bod. Ook werden soms vaccinaties voor hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) aanbevolen, terwijl dat niet nodig was. Aan één reiziger werd ten onrechte gezegd dat deze geen tweede hepatitis A-prik nodig had. Een ernstige misser, volgens de Bond.

Verder werd bij zestien van de twintig consulten geen informatie gegeven over bijwerkingen van de geadviseerde vaccinaties of pillen, die bij vooral malariapillen groot kunnen zijn.

Zikavirus

Ook de voorlichting over muggen was niet altijd compleet. De meeste adviseurs meldden niet dat het middel DEET in bepaalde gebieden ook overdag gebruikt moet worden, bijvoorbeeld tegen denguemuggen.

In Zuid- en Midden-Amerika zijn de denguemug en gelekoortsmug op dit moment berucht omdat ze het zikavirus kunnen overbrengen. Daarom vroegen vier zwangere incognito controleurs advies over een vakantie naar Suriname, inclusief het binnenland.

Twee van de vier artsen raadden de reis niet af, waar dit wel moet. Het is namelijk niet verstandig om een gele koortsvaccinatie te geven aan zwangeren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie