AMC laat patiënten film kijken en muziek luisteren tijdens operatie

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) is vandaag de eerste patiënt geopereerd terwijl zij naar een film keek. Het gaat om een proef waarbij vijftig patiënten een film kijken of muziek luisteren tijdens chirurgie.

"Ik vond het echt een verrijking. Het voelde als een luxe; terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film", zegt de patiënt op de website van het AMC. Ze keek de natuurfilm De Nieuwe Wildernis terwijl ze werd geopereerd aan haar enkel.

Op de afdeling Chirurgie krijgen de komende tijd 25 patiënten een film te zien tijdens de operatie, en mogen er 25 naar muziek luisteren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van videobrillen en hoofdtelefoons.

Ontspanning

De proef wordt uitgevoerd door wetenschapper Marlies Schijven, chirurg en hoogleraar op het gebied van gaming en simulatie. Zij wil er achter komen of het kijken naar een film of muziek tijdens een operatie helpt ontspannen of zelfs het herstelproces bevordert.

Operaties geven spanning en pijn, en worden momenteel vooral bestreden met medicatie. "De spanning voor een patiënt kan mogelijk ook met andere aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek, worden gereduceerd", aldus Schijven.

Na elke operatie wordt de hartslag en bloeddruk meerdere keren gemeten. Het gaat om operaties met een ruggenprik of lokale verdoving. 

In het geval dat een operatie voorbij is voordat de film is afgelopen krijgt de patiënt een waardebon om de film thuis af te kijken.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie