28 miljoen euro uitgetrokken om kinkhoest te bestrijden

Om de afweerreacties tegen kinkhoestinfectie en -vaccinatie beter in kaart te brengen, is een Europese subsidie van 28 miljoen euro uitgetrokken.

7 miljoen euro daarvan is van de Bill & Melinda Gates foundation. Het geld gaat naar het internationale onderzoeksproject PERISCOPE, waar onder meer de Radboudumc in Nijmegen, het Leiden UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zitten, voor onderzoek in de komende vijf jaar.

De huidige vaccins tegen kinkhoest bieden op korte termijn een goede en veilige bescherming tegen de ernstige ziekte, maar voorkomen niet dat op langere termijn infecties met de kinkhoestbacterie kunnen ontstaan. Daarom is volgens de onderzoekers meer kennis nodig over de werking van de huidige vaccins.

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die vooral voor niet-gevaccineerde zuigelingen dodelijk kan zijn. In Nederland maakt het vaccin sinds 1957 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De sterfte door kinkhoest is sindsdien sterk afgenomen. Toch breekt de ziekte af en toe uit.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie