'Levensverwachting bij obesitas even hoog als bij gezond gewicht'

Mensen met overgewicht of obesitas worden gemiddeld net zo oud als mensen met een gezond gewicht. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam samen met Amerikaanse collega's.

Ze baseren zich op een analyse van de levensverwachting van zo'n 6.500 deelnemers van een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.

Omdat de onderzoekspopulatie vooral bestaat uit oudere, blanke inwoners, waarschuwen de onderzoekers dat hun conclusies niet hoeven te gelden voor andere bevolkingsgroepen.

Toch noemt het academische ziekenhuis de uitkomst verrassend. Zelfs mensen met obesitas en diabetes uit de onderzochte groep blijken een net zo hoge levensverwachting te hebben als hun buurtgenoten met een normaal gewicht.

Gezonde voeding

Hoewel overgewicht niet per se leidt tot een vroegtijdig overlijden, hameren de onderzoekers op het belang van gezonde en gebalanceerde voeding.

Zo lopen mensen met overgewicht een veel groter risico op diabetes type 2. Dat geldt vooral voor vrouwen. De ziekte leidt onder meer tot een slechtere bloedcirculatie, infecties, problemen met de benen en een minder goed zicht.

In eerdere onderzoeken kwam wel naar voren dat dikke mensen gemiddeld iets jonger overlijden. Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC is meer onderzoek nodig.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie