Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ritalin, medicijnen

Hersenen kinderen reageren anders op Ritalin dan volwassenen

Volgens een studie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) reageren hersenen van kinderen mogelijk anders op Ritalin dan volwassenen die het medicijn nemen. Ritalin wordt gebruikt ter behandeling van ADHD.
Door NU.nl

"Het is de eerste keer dat is gekeken naar verschillen in het effect van Ritalin op de hersenen van volwassenen en kinderen", zegt onderzoeksleider professor Liesbeth Reneman.

Ritalin verhoogt de doorbloeding in kinderhersenen, een indirecte maat voor een langdurige verandering in de concentratie van het boodschapperstofje dopamine.

Volgens Reneman was het onderzoek nodig omdat Ritalin vaak wordt voorgeschreven aan kinderen, terwijl de effecten op het dopaminesysteem in de hersenen vooral bij volwassen proefdieren en mensen zijn onderzocht. Bij kinderen is het brein niet uitontwikkeld.

Studie

In de studie van het AMC werden ongeveer vijftig kinderen en vijftig volwassen onderzocht. De helft van de kinderen (10 tot 12 jaar) en de helft van de volwassenen (23-40 jaar) kregen een placebo, de andere helft Ritalin.

Alle proefpersonen hadden ADHD en hadden voor die aandoening nog geen medicijnen gebruikt.

“We hebben de proefpersonen vier maanden medicijnen gegeven", aldus Reneman. "Ze kregen allemaal een MRI-hersenscan bij aanvang van de kuur, en een week na het stoppen daarvan, om zo de reactie van het dopaminesysteem te bestuderen. Het lichaam breekt Ritalin binnen een dag af, dus als we na een week verschil vinden, dan duidt dat op een langdurige verandering."

Ritalin

Uit de studie blijkt dat het medicijn in beide groepen zijn werk doet. De hersenen van kinderen, die nog in ontwikkeling zijn, reageren anders dan die van volwassenen.

"De doorbloeding in de hersenen in reactie op Ritalin, één week na het stoppen met de medicatie, was verhoogd; we vonden een verhoogde activiteit van het dopaminesysteem. Bij de volwassenen zagen we geen verschil in de placebo en de groep die het echte medicijn kregen, noch in de groep kinderen die een placebopil kregen", zegt Reneman.

Resultaat

De onderzoeker stelt dat het een indirecte meting betrof, het aantal onderzochte personen klein is en dat de periode van vier maanden behandeling kort is. Veel patiënten krijgen jarenlang Ritalin. De studie wordt daarom voortgezet.

Reneman vindt niet dat artsen moeten stoppen met het voorschrijven aan kinderen.

"Het gebruik bij kinderen moet goed worden afgewogen tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn van het voorschrijven van Ritalin op jonge (kinder)leeftijd. Het middel zou alleen moeten worden voorgeschreven aan kinderen die daadwerkelijk ADHD hebben en hiervan aanzienlijke hinder ondervinden."

Aanbevolen artikelen