Volgens een nieuwe studie ondervindt 33,8 procent van de Britse jongens tussen 16 en 21 jaar problemen op seksueel gebied. Bij meisjes binnen deze leeftijdscategorie ligt dit percentage op 44,4.

Jongens hebben vooral problemen met het krijgen van een orgasme. 13,2 procent had te maken met vroegtijdig klaarkomen, 8,3 procent had problemen met het bereiken van een orgasme. Op een derde plaats kwamen erectieproblemen het vaakst voor.

Bij meisjes is met 21,3 procent het niet kunnen bereiken van een orgasme het grootste probleem. Andere ongenoegen zijn het gebrek aan het kunnen genieten van seks (9,8 procent) en pijn als een gevolg van seks (9 procent).

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health.

Leeftijd

Volgens onderzoeksleider Kirstin Mitchell wijst het onderzoek erop dat seksuele problemen niet alleen van toepassing zijn op mensen op leeftijd.

"Als we het seksuele welzijn van de Britse bevolking willen verbeteren, moeten we mensen bereiken op het moment dat zij seksueel actief worden", aldus Mitchell. "Anders kan het gebrek aan kennis of angst of schaamte voor het onderwerp resulteren in een levenslang ongenoegen rondom seks en kan dat afbreuk doen aan seksueel plezier en relaties."

Jongeren lijken niet snel geneigd te zijn om professionele hulp te zoeken rondom seksuele problemen. Slechts 4 procent van de mannelijke en 8 procent van de vrouwelijke respondenten zou een beroep doen op bijvoorbeeld een psychiater of seksuele gezondheidsexpert.

Studie

Voor een studie van de National Survey of Sexual Attitudes werden 1.875 seksueel actieve Britse mannen en vrouwen ondervraagd tussen de leeftijd van 16 en 21 jaar.

Binnen het onderzoek wordt gesproken van een probleem wanneer de respondenten ergens last van ondervonden voor ten minste drie maanden.