'Apollo-astronauten hebben grotere kans op hart- en vaatziekten'

Apollo-astronauten die naar de maan zijn geweest hadden een grotere kans te overlijden aan een hartaandoening dan andere astronauten.

Dat blijkt uit een studie van de Florida State Universitey en NASA, waarbij de gevaren van kosmische stralingen buiten het magnetische veld van de aarde werden onderzocht. De bevindingen zijn belangrijk voor toekomstige bemande reizen naar de maan of Mars.

In de studie werden de doodsoorzaken onderzocht van 42 astronauten die in de ruimte zijn geweest, onder wie 7 Apollo-astronauten, en van 35 astronauten die nooit in de ruimte zijn geweest. Daaruit blijkt dat de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten bij Apollo-astronauten vijf keer hoger was dan bij astronauten die nooit in de ruimte vlogen.

Ook hadden Apollo-astronauten een grotere kans te overlijden aan een hartaandoening dan astronauten die op ruimtemissie waren dichterbij de aarde. Drie Apollo-astronauten, onder wie Neil Armstrong, de eerste persoon op de maan, overleden aan hart- en vaatziekten.

Apollo-programma

De Apollo-astronauten namen in de jaren zestig en zeventig deel aan het Apollo-programma van NASA om mensen op de maan te laten landen. De wetenschappers stellen vast dat de voornaamste bedreiging voor de gezondheid van deze astronauten kwam van kosmische stralen, die krachtiger zijn en vaker voorkomen buiten de magnetische 'zeepbel' die de aarde omringt.

Er zijn 24 astronauten geweest die buiten het beschermende magnetische schild van de aarde hebben gevlogen. Twaalf van hen zetten daadwerkelijk voet op de maan.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie