'Zikavirus kan in vroeg stadium zwangerschap al actief zijn'

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben bewijs gevonden dat het zikavirus al heel vroeg in de zwangerschap actief kan zijn buiten het centrale zenuwstelsel. De onderzoekers ontdekten het virus in de placenta van een elf weken zwangere vrouw en in cellen van de foetus die betrokken zijn bij de aanleg van botten en gewrichten. 

"Tot nu toe is er weinig bekend over welk effect een infectie met het zikavirus kan hebben in de vroege zwangerschap en welke gevolgen dit kan hebben voor de ongeboren vrucht. Wij hebben ontdekt dat het zikavirus niet alleen in zenuwweefsel actief kan zijn maar ook daarbuiten. Dat is buiten de hersenen en het ruggenmerg, waar tot nu toe veel onderzoek naar is gedaan. Het virus werd gevonden in het laagje dicht bindweefsel dat zich om kraakbeen heen bevindt van een elf weken oude foetus", zegt Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC.

De onderzoekers beschrijven in The New England Journal of Medicine dat ze weten nog niet hoe vaak het voorkomt dat het virus al in de vroege zwangerschap voorkomt en of het een miskraam kan veroorzaken. "De zwangere vrouw kreeg een miskraam, waarschijnlijk omdat haar ongeboren kind besmet was met het zikavirus. Andere oorzaken voor de miskraam, zoals genetisch aangeboren afwijkingen en infecties zijn uitgesloten."

"Tevens bleek het zikavirus veel langer dan normaal aantoonbaar in haar bloed. Normaal gesproken is iemand een week besmet en daarna is het virus niet meer terug te vinden in het bloed. Dat deze patiënt het virus veel langer in haar bloed had, kan erop wijzen dat het virus in de foetus de bron is geweest. Dat is belangrijke informatie voor vervolgonderzoek."

Video: Wat is het zikavirus?

Belangrijke stap

"De vondst van het virus zo vroeg in de zwangerschap en buiten het zenuwweefsel is een belangrijke stap in het onderzoek om meer zicht te krijgen op het hele spectrum van ziekten die het zikavirus kan veroorzaken", aldus Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC.

In Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied is momenteel een uitbraak met zikavirus gaande, waardoor kinderen worden geboren met een abnormaal kleine schedel en de spierziekte Guillain-Barré syndroom.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie