Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Antistoffen bij muizen brengen vaccin tegen zikavirus stap dichterbij'

Amerikaanse onderzoekers hebben antilichamen gevonden bij muizen, die voorkomen dat de dieren geïnfecteerd raken met het zikavirus. De wetenschappers beschrijven de ontdekking als een "belangrijke stap" richting een vaccin tegen zika.
Door NU.nl

De onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis publiceerden hun bevindingen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Cell, meldt AFP.

Het onderzoek toont aan dat zes verschillende antistoffen specifiek reageren op het zikavirus en niet op andere virussen. Volgens medeonderzoeker en hoogleraar Daved Fremont zijn een aantal van de antilichamen in staat om Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse varianten van het zikavirus op ongeveer dezelfde mate te neutraliseren.

​De antistoffen moeten nu eerst verder worden ontwikkeld, voordat ze kunnen worden getest op mensen.

Epidemie

Er is momenteel nog geen vaccin tegen het zika-virus. Het vinden van een manier om zwangere vrouwen te vaccineren is cruciaal, omdat zika aangeboren afwijkingen bij baby’s kan veroorzaken.

Brits onderzoek toonde eerder deze maand aan dat het maximaal twee tot drie jaar duurt voordat de zika-epidemie in Zuid-Amerika voorbij is. Het naderende einde van de zika-epidemie maakt het volgens deze wetenschappers echter lastig om een vaccin te ontwikkelen. "Tegen de tijd dat de vaccins klaar zijn om te worden getest, zijn er misschien niet genoeg gevallen meer om te testen of het vaccin werkt."

Andere experts zeggen dat het nog jaren kan duren voordat een vaccin tegen het zikavirus op de markt is.

Aanbevolen artikelen