Onderzoekers hebben twee nieuwe ALS-genen ontdekt die het risico op de dodelijke zenuw-, en spierziekte aanzienlijk verhogen. Zes risicogebieden in het DNA zijn nu geïdentificeerd.

Het ene nieuwe ALS-gen is gevonden door UMC Utrecht in samenwerking met King's College, Londen. Onderzoekers analyseerden hiervoor het erfelijk materiaal van meer dan 15.000 patiënten met ALS en vergeleken dat met meer dan 25.000 gezonde mensen.

Het andere nieuw ontdekte gen werd geïdentificeerd in een studie van het UMC Utrecht met de University of Massachusetts Medical School, Worcester. Deze tweede studie richtte zich met name op ALS-patiënten met een familiegeschiedenis van de ziekte.

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een dodelijke zenuw-/spierziekte waarbij patiënten steeds verder verlamd raken. Wereldwijd hebben meer dan 300.000 mensen ALS en de levensverwachting na diagnose is drie tot vijf jaar. Over de oorzaak van ALS is weinig bekend en een effectieve behandeling is er nog niet.

Belangrijk

"Deze nieuw ontdekte ALS-genen brengen de onderzoekers weer een stap verder in de zoektocht naar behandelingen voor de ziekte", zegt neuroloog Jan Veldink.

"Deze studies laten zien dat ALS veel verschillende erfelijke oorzaken heeft, waarvan de meeste zeldzaam zijn. Die kunnen we alleen vinden met een volledige analyse van het erfelijke materiaal. Deze nieuwe methode is kostbaar en dit kunnen we alleen realiseren dankzij fondsenwerving door Stichting ALS Nederland, de Amsterdam City Swim, Tour du ALS en talloze andere evenementen. Naar het Nederlandse voorbeeld zijn ALS-stichtingen wereldwijd nu de nog ontbrekende fondsen aan het verzamelen."