Wetenschappers ontwikkelen vragenlijst voor detecteren Alzheimer

Verschillende neurologen en specialisten op het gebied van Alzheimer en dementie vragen aandacht voor plotselinge gedragsveranderingen. De veranderingen zouden kunnen wijzen op beginnende dementie.

Op een Alzheimer-conferentie in Toronto presenteerden de wetenschappers een vragenlijst waar doktoren en familieleden iets aan zouden kunnen hebben bij vermoedens van dementie.

Vragen als "is de persoon sneller agressief/geïrriteerd/aangebrand?" en "geeft de persoon niet langer om bepaalde dingen" komen voor in de lijst. De wetenschappers zeggen dat er nog te weinig aandacht wordt besteed aan heftige gedragsveranderingen. 

"Veel mensen zien Alzheimer als een ziekte waarbij je dingen vergeet, maar wij weten, door jarenlang onderzoek, dat veranderingen in het gedrag net zo bepalend kunnen zijn", aldus hoofdonderzoeker Nina Silverberg volgens New York Times.

De onderzoekers benadrukken dat niet iedereen die gedragsveranderingen vertoont naarmate ze ouder worden dementie heeft of daar symptomen van heeft. "De veranderingen moeten minstens zes maanden aanhouden en echt een fundamentele verandering zijn."

Verschillende andere wetenschappers hebben hun zorgen al geuit over de vragenlijst: zij zijn bang dat nu meer en meer mensen onterecht worden aangezien als Alzheimer-patiënt.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie