Seksualiteit in de zorg moet meer aandacht krijgen, zegt de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Volgens V&VN vindt veel zorgpersoneel het moeilijk om seksuele behoeftes met patiënten te bespreken. De beroepsvereniging organiseerde een enquête onder 350 van haar leden.

Driekwart van van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden krijgt wel eens te maken met de seksuele behoeftes van de patiënt. Toch informeert 54 procent zelden tot nooit naar de seksuele gezondheid van patiënten.

'Niet negeren'

Volgens V&VN mogen zorgverleners het onderwerp dan ook niet negeren. "Seksualiteit lijkt op de drempel van het ziekenhuis of zorginstelling op te houden. Toch is seks ook hier een belangrijk onderdeel van het leven", zegt V&VN-voorzitter Henk Bakker in het tijdschrift van de vereniging.

"Verpleegkunde maakt het verschil omdat zij de mens in zijn totaliteit ziet. En seksualiteit maakt deel uit van het totaalplaatje van ieder mens."

Schaamte zou sterk meespelen, zowel bij verpleegkundigen en verzorgenden als bij de patiënt. Bakker: "Patiënten willen graag weten wat er nog wel mogelijk is, ook als ze chronisch ziek of gehandicapt zijn. Maar voor veel van hen is het moeilijk een gesprek hierover te beginnen. Schaamte speelt daarbij een grote rol."