Onderzoekers hebben sterk bewijs gevonden voor een causaal verband tussen alcoholconsumptie en kanker in zeven verschillende delen van het lichaam.

Het gaat om kanker in de lever, de darmen, het strottenhoofd, de slokdarm, de mondkeelholte, het rectum en de vrouwelijke borst. Dat schrijft onderzoeker Jennie Connor van de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland) in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.

Connor bestudeerde een groot aantal recente studies naar kanker waarin gegevens over alcoholconsumptie van patiënten werden meegenomen. Ze spreekt van 'sterk bewijs' voor een causaal verband tussen drankgebruik en de zeven genoemde vormen van de ziekte.

Meer vormen

Hogere alcoholconsumptie blijkt steevast samen te gaan met hoger risico op de zeven genoemde kankervormen. Welke vorm van alcohol de patiënt in zijn leven vooral had genuttigd, lijkt hierbij niet uit te maken. Wanneer het drinken vermindert, daalt ook het risico op kanker.

Waarschijnlijk draagt alcohol aan het ontstaan van nog meer vormen van kanker bij, aldus Connor. Zo groeit het bewijs voor een link tussen drank en alvleesklier-, prostaat- en huidkanker.