'Facelift met draadjes moet verboden worden'

Als het aan plastisch chirurgen ligt, komt er een verbod op de 'threadlift', een cosmetische ingreep waarbij de gezichtshuid door middel van draadjes wordt gelift. De behandeling is niet veilig en niet effectief, zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag.

De threadlifts worden geregeld toegepast onder niet-steriele omstandigheden door mensen die er niet speciaal voor zijn opgeleid, meestal basisartsen. De draden die worden gebruikt zijn in principe oplosbaar, maar kunnen toch aanzienlijke littekens in gezicht en hals opleveren omdat ze weerhaakjes hebben om zich in de huid vast te hechten.

Bij een threadlift, ook wel niet-chirurgische facelift of lunchtimelift genoemd, worden de draden met een naald onder de huid geregen en aangetrokken. Zo verdwijnen rimpels en verzakkingen. Omdat de draden oplosbaar zijn, is het effect maar tijdelijk en verdwijnt het na enkele weken.

Veilige alternatieven

Volgens de NVPC kan ook het materiaal waarvan de draadjes zijn gemaakt, gevaarlijk zijn. Ze zijn van hetzelfde materiaal als permanente en semipermanente fillers, waarvan een deel vanwege ernstige complicaties sinds 2014 is verboden.

De NVPC wijst erop dat voor de behandeling veilige alternatieven bestaan, zoals inspuiting met hyaluronzuren of de plastisch-chirurgische facelift.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie