Malariamuggen houden mogelijk niet van kippengeur. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe methode om tegen de ziekte te beschermen.

Malariamuggen vermijden kippen en ander pluimvee, zeggen Zweedse onderzoekers op basis van onderzoek in Ethiopië waarover zij publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Malaria Journal.

De onderzoekers lieten vrijwilligers slapen in hutten met levende kippen, met kippenveren en zonder kippen. Ze concludeerden dat de malariamug wegbleef uit de hutten met de kippen en kippenveren en schreven dat toe aan de geur van de vogels.

Kippengeurspray

Aangezien malariamuggen hun 'prooi' vinden door lichaamsgeur, is het volgens de Zweden aannemelijk dat het de geur is die ervoor zorgt dat ze kippen vermijden.

Mogelijk kan een spray met kippengeur in de toekomst dienen als bescherming voor malariamuggen. De ontwikkeling van een dergelijk afweermiddel zit momenteel in de pijplijn.

Er bestaat nog geen effectief vaccin tegen malaria. Vorig jaar stierven volgens de Verenigde Naties bijna 400.000 mensen in Afrika aan de infectieziekte.