Donateurs gaven vorig jaar 3,6 procent meer geld aan veertig grote goede doelen dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. In totaal kregen de onderzochte instellingen 829 miljoen euro binnen door eigen fondsenwerving, meldt de krant donderdag.

KWF Kankerbestrijding, al jaren het grootste goede doel, zag de donaties zelfs met 5 procent toenemen tot 116,9 miljoen euro. Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis volgen op de ranglijst. Beide organisaties kregen 51 miljoen euro binnen. Voor het Rode Kruis betekende dat een groei van een kwart ten opzichte van 2014. Dat heeft onder meer te maken met de vluchtelingencrisis.

Opbrengst goede doelen

Bron: Volkskrant© NU.nl/Jerry Vermanen

Hoogleraar filantropie René Bekkers van de VU ziet een duidelijk verband met de herstellende woningmarkt. ''Met het aantrekken van de huizenmarkt nemen de giften weer toe'', citeert de Volkskrant hem. Ook het vertrouwen in goede doelen is volgens Bekkers wat gestegen.

Greenpeace vormt daarop een uitzondering. De milieuorganisatie zag de inkomsten in 2015 juist met 8 procent dalen. De ophef die een jaar eerder ontstond over een topman die voor zijn werk per vliegtuig tussen Amsterdam en Luxemburg bleek te pendelen kostte donateurs en leidde tot imagoschade. Dit jaar ziet er volgens Greenpeace ''gelukkig een stuk beter uit''.