Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Bedrust kan leiden tot verhoogde kans op diabetes'

Een week bedrust kan mogelijk al leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Bovendien levert het ook een gemiddeld spiermassaverlies op van anderhalve kilo. 
Door NU.nl

Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van een onderzoek waaraan gezonde vrijwilligers hebben meegewerkt.  De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.

De onderzoekers lieten tien gezonde jongemannen een week gekluisterd aan hun bed doorbrengen, wat vergelijkbaar is met een gemiddelde ziekenhuisopname. Tijdens deze periode maten de onderzoekers op verschillende momenten de insulinegevoeligheid, spierkracht, spiermassa en bloedsamenstelling van de mannen.

Hierbij werd de voeding die de vrijwilligers gedurende de week kregen vooraf vastgesteld en nauwlettend gecontroleerd. Na een week waren de proefpersonen 1,4 kilo spiermassa verloren, wat zo’n 2,5 procent van het totaal is.

Hogere bloedsuikerspiegel

Bovendien was de insulinegevoeligheid afgenomen met zo’n 30 procent. Dit heeft als gevolg dat het lichaam minder goed in staat is om suikers om te zetten, wat leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel en wat uiteindelijk een risico vormt tot het ontwikkelen van diabetes.

"Ondanks de kleine onderzoekspopulatie zijn de resultaten duidelijk waarneembaar", zegt hoofdonderzoeker Marlou Dirks. "Door de effecten van bedrust verder in kaart te brengen, kunnen we ook werken aan het voorkomen of het herstellen van de negatieve gevolgen daarvan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met voeding en activiteit op de juiste momenten van de dag te zorgen voor een minimaal spiermassaverlies. Nu moeten we dus ook rekening houden met de insulinegevoeligheid."


Lees meer over:

Diabetes

Aanbevolen artikelen