'Mensen met dwangstoornis geneigd eerder zelfmoord te plegen'

Mensen met een dwangstoornis zijn volgens onderzoekers eerder geneigd om zelfmoord te plegen dan mensen zonder. De kans op zelfmoord is bij hen tien maal groter dan bij andere personen.

Dat concluderen wetenschappers aan de hand van gegevens uit het patiëntenregister van Zweden, bestaande uit 36.788 patiënten met OCD. De lijst is van 1969 tot en met 2013 bijgehouden. In die periode pleegden 545 personen zelfmoord; 4.297 mensen deden een poging tot. Dat meldt Nature dinsdag.

Het aantal pogingen tot zelfmoord is vijf keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Het Karolinska-instituut in Stockholm zegt dat de kans op zelfmoord bij andere psychische patiënten gedaald is nadat er extra aandacht is gekomen voor de preventie ervan.

Dat is volgens onderzoekers aan de medische universiteit nog niet het geval bij de behandeling van een dwangstoornis.

Volgens hen moet ook benadrukt worden dat de kans op zelfmoord nog steeds hoog is indien mensen met een dwangstoornis geen andere psychiatrische stoornissen hebben. Mede daarom roepen de Zweedse onderzoekers op om meer aandacht te geven aan de preventie van zelfmoord bij deze patiënten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie