'Stofwisseling nauwelijks beïnvloed door darmbacteriën'

Een drastische verandering van de bacteriesamenstelling in het maagdarmstelsel door antibiotica heeft geen duidelijke effecten op de stofwisseling van het menselijk lichaam.

Darmbacteriën lijken dan ook een veel minder belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van obesitas en andere stofwisselingsziekten dan veel onderzoeken suggereren. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na een onderzoek, dat is gepubliceerd in Cell Metabolism.

"Veel onderzoeken suggereren dat het microbioom de sleutel kan zijn tot bijvoorbeeld de aanpak van obesitas en de preventie van type 2 diabetes", aldus Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme.

"Dat zijn echter studies die veelal niet bij mensen zijn uitgevoerd. We laten nu zien dat drastische veranderingen van darmbacteriën eigenlijk geen klinisch relevante effecten tot gevolg hebben. Dat betekent wellicht dat we in de toekomst heel anders naar de invloed van het microbioom op onze stofwisseling moeten kijken."

Ontregeling

Voor het onderzoek kregen 57 mannen met obesitas een week lang een antibioticakuur of een placebo. De antibiotica zorgden voor een ontregeling van de bacteriesamenstelling in het maagdarmstelsel. Als gevolg daalde de productie van galzuren en korteketenvetzuren.

Beide worden geproduceerd door diverse bacteriesoorten. Van zowel galzuren als korteketenvetzuren wordt verondersteld dat ze bescherming bieden tegen stofwisselingsziekten als obesitas en type 2 diabetes.

Ondanks de verlaging van beide typen zuren bleek er echter nauwelijks iets te gebeuren met de stofwisseling van de deelnemers aan het onderzoek.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie