'Twee centra in Nederland voor behandeling prostaatkanker'

De universiteitsziekenhuizen Erasmus MC en Radboudumc en de ziekenhuizen van Santeon willen de locaties voor prostaatkankeroperaties terugbrengen tot twee centra in Nederland. 

Daar komen gespecialiseerde urologen te werken die met behulp van robots opereren, maakten de ziekenhuizen donderdag bekend.

Het doel van de concentraties is om de kwaliteit van de behandelingen te verhogen. Volgens de ziekenhuizen is de prostaatkankerzorg nu nog heel verspreid in Nederland.

De nieuwe prostaatkankercentra komen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Daar worden vijfhonderd tot duizend patiënten per jaar behandeld. Zij blijven wel in het eigen ziekenhuis onder behandeling voor het voor- en natraject. Alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum.

De bedoeling is om na de zomer van start te gaan. Alle Nederlandse ziekenhuizen worden uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van het initiatief aan te sluiten.

Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten al langer voor concentratie. Dat zou niet alleen leiden tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie