Hiv-remmer voorkomt mogelijk toekomstige besmetting

Het slikken van virusremmers door hiv-patiënten verkleint de kans op verdere besmetting van de ziekte. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, waaraan ook vier Nederlandse ziekenhuizen meewerkten.

De studie werd woensdag in het medische tijdschrift Jama gepubliceerd, schrijft de Volkskrant.

In de studie werden stellen vijftien maanden gevolgd, die niet of niet altijd een condoom gebruikten tijdens de seks. Aan het onderzoek deden voor het eerst ook homoseksuele mannen mee. Alle deelnemers aan de studie slikten al jaren virusremmers. Deze hiv-remmers zorgen ervoor dat het aantal virusdeeltjes in het bloed zo klein wordt dat de hoeveelheid nog nauwelijks meetbaar is.

"Er zit nog wel virus in de cellen, dus de patiënten blijven geïnfecteerd. De medicatie voorkomt dat de virusdeeltjes vrijkomen en zich vermenigvuldigen", zegt arts Charles Boucher van het Erasmus Mc in de Volkskrant. Hij was zelf niet betrokken bij het onderzoek.

Hiv-remmers

Boucher plaatst wel enkele kritische noten bij de studie. Volgens hem is de studiepopulatie mogelijk niet helemaal representatief voor de hele bevolking. De deelnemende stellen slikten bovendien steevast de hiv-remmers, wat in de praktijk niet altijd voorkomt. Ook is de kans op de overdracht van het virus kleiner bij stellen met een stabiele relatie.

Elf van de 888 onderzochte partners van hiv-patiënten bleken na de studie toch besmet te zijn met hiv. Na onderzoek bleek hiervan de oorzaak seksuele gemeenschap met een ander te zijn.

Het bewijs dat de hiv-remmers de kans op verdere besmetting verkleint, betekent niet dat het gebruik van condooms niet meer nodig is. Boucher beklemtoont in de krant dat onbeschermde seks ook een grote kans geeft op soa's. Verder is onbekend hoe lang het na een hiv-infectie duurt voordat een patiënt niet meer besmettelijk is.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie