'Nederlanders controleren huid onvoldoende op verdachte plekken'

De meerderheid van de Nederlanders tussen de twintig en vijftig jaar oud zou de huid onvoldoende controleren op verdachte plekjes. Een op de vijf mensen heeft te weinig kennis waar op te letten bij het nakijken van de huid.

Dat blijkt uit een enquête door Stichting Melanoom onder ruim duizend Nederlanders. Ieder jaar krijgen 6.000 mensen te horen dat zij melanoom, de meest agressieve vorm en dodelijke vorm van huidkanker, hebben.

Uit de resultaten blijkt dat een derde van de respondenten hun huid nooit controleert op verdachte plekken. Bij het controleren moet gelet worden op het groeien of uit het niets ontstaan van een moedervlek of het herhaaldelijk bloeden of jeuken ervan. Dermatologen raden aan om eenmaal per kwartaal de huid na te lopen op plekjes.

Twintigers controleren hun huid het minst vaak. 39 procent doet het nooit en 79 procent heeft nog nooit een huisarts of dermatoloog bezocht over de huid. Een melanoom staat in de top 3 van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren.

De stichting is een campagne gestart om mensen bewuster te maken van de noodzaak om de huid te controleren.

Video: Drie tips om huidkanker tijdig te ontdekken

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie