'Kinderen die nagelbijten en duimzuigen hebben later minder kans op allergieën'

Kinderen die op jonge leeftijd op hun nagels bijten of op hun duim zuigen zouden minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd.

Die conclusie trekken onderzoekers van de universiteit van Otago, Nieuw-Zeeland. Voor hun studie, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics, volgden de onderzoekers 1.037 deelnemers vanaf hun geboortedag in 1972 en 1973 tot ze volwassen waren.

Het blootstellen van jonge kinderen aan microbacteriën, die op handen en vingers zitten, zou een weerstand opbouwen tegen bepaalde allergieën. 

Voor de studie werd naar de gewoontes van de kinderen gekeken op hun vijfde, zevende, negende en elfde levensjaar. Op hun dertiende en 32e werd bij de deelnemers een stukje huid afgenomen om te testen op allergieën. 

Aanmoedigen

De deelnemers die op hun duim hadden gezogen of op hun nagels hadden gebeten hadden minder vaak last van allergieën (38 procent) dan kinderen die dat nooit hadden gedaan (49 procent). Deelnemers die zowel op hun duim hadden gezogen als op hun nagels hadden gebeten hadden nog minder kans op allergieën (31 procent).

De bevindingen onderbouwen volgens hoofdonderzoeker Bob Hancox het idee dat het blootstellen van kinderen aan microben kan werken tegen de ontwikkeling van allergieën, maar moet niet gezien worden als reden om nagelbijten en duimzuigen aan te moedigen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie