Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
schoolklas

Jongeren tussen de 12 en 20 jaar zitten het langst stil

Jongeren tussen de 12 en 20 jaar zitten met 10,4 uur per dag het meest stil van alle Nederlanders, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Oorzaken van dit lange zitten zijn schoolbezoek, huiswerk maken, computeren of tabletgebruik.
Door ANP

Het RIVM trekt die conclusie op basis van nieuwe cijfers van de Leefstijlmonitor 2015, waarin het RIVM, VeiligheidNL en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samenwerken.

In dat onderzoek maken de ondervraagden een schatting hoelang ze gemiddeld zitten tijdens hun werk, op school of tijdens hun studie, in het openbaar vervoer of in hun vrije tijd.

Dat gemiddelde ligt voor alle Nederlanders op 8,7 uur per dag. Kinderen van 4 tot 12 jaar zitten met 7,3 uur per dag het minst. In het weekeinde zijn mensen meer in beweging dan doordeweeks, maar dat geldt niet voor ouderen (65-80 jaar). Zij zitten door de hele week heen 7,5 uur per dag.

Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte, ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen.

Aanbevolen artikelen