Aantal orgaantransplantaties in eerste helft 2016 gedaald

In de eerste helft van 2016 zijn er minder orgaantransplantaties geweest in vergelijking met een jaar eerder. Momenteel staan zo'n 950 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan.

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) meldt dat tot en met juni 111 organen zijn getransplanteerd, tegen 134 in de eerste helft van 2015. Een daling van 17 procent. Vooral het aantal harten dat werd getransplanteerd daalde met ruim de helft.

In 2015 was ook al een daling te zien ten opzichte van 2014. Dit terwijl de wachtlijst voor donororganen blijft groeien. Rond de 150 patiënten die op de wachtlijst staan overlijden jaarlijks, omdat er geen donor beschikbaar is.

Als het zomerreces van de Tweede Kamer is afgelopen wordt er gestemd over een initiatiefwetsvoorstel van D66 om het huidige donorregistratiesysteem te veranderen. Nu moeten mensen aangeven of ze donor willen zijn. Het zou volgens de partij juist andersom moeten; mensen zijn standaard donor zijn tenzij ze aangeven dat ze dit niet willen. Momenteel is er geen meerderheid voor dit plan in de Kamer.

De NTS hoopt met deze nieuwe cijfers Kamerleden te overtuigen om opnieuw over het plan na te denken, schrijft Trouw zaterdag.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie