'Kind dat op jonge leeftijd antibioticakuur heeft gehad wordt groter'

Kinderen die antibiotica hebben gekregen worden langer en zwaarder dan kinderen die niet zo'n kuur hebben gehad.

Dat concludeert de Universiteit van Maastricht in een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Pediatrics.

Het effect geldt vooral voor kinderen die in de eerste zes maanden behandeld zijn met een antibioticakuur, of tussen het eerste en het tweede levensjaar met meerdere kuren. De Maastrichtenaren deden het onderzoek om meer te weten te komen over de rol van antibioticakuren bij kinderobesitas.

Er werden 979 kinderen onderzocht vanaf de geboorte, gedurende tien jaar. De onderzoekers sloten daarbij andere factoren die groei kunnen beïnvloeden, zoals borstvoeding en rookgedrag tijdens de zwangerschap, uit.

De meeste antibiotica worden in Nederland voorgeschreven aan kinderen. 63 procent van de onderzochte kinderen kreeg ten minste één antibioticakuur in de eerste tien levensjaren. Vaak gebeurt dat ten onrechte, volgens de onderzoekers. "Zo'n zeventig procent van de kuren wordt voorgeschreven voor luchtweginfecties, terwijl dat veelal eigenlijk onnodig is."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie