'Discriminatie houdt hiv-epidemie onder homomannen in stand'

Hoewel het aantal hiv-besmettingen wereldwijd licht afneemt, is de ziekte onder mannen die seks hebben met mannen een onverminderd probleem.

"We zijn erg bezorgd dat de hiv-epidemie zich doorzet onder homomannen. Het gaat de verkeerde kant op", aldus arts Chris Beyrer van de John Hopkins Universiteit in Amerika.

Beyrer leidde een onderzoek naar hiv, waarvan de bevindingen zaterdag worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De Amerikaan keek specifiek naar hiv onder homo's, biseksuelen en andere mannen die seks hebben met mannen.

Stigmatisering

Stigmatisering en discriminatie zijn volgens de onderzoekers belangrijke verklaringen voor het feit dat de hiv-epidemie onder homoseksuelen aanhoudt. In veel landen krijgen LGBT's om politieke en culturele redenen niet de vereiste medische zorg. Hierdoor worden besmettingen van hiv onder homo's nauwelijks teruggedrongen.

Onder meer Rusland en enkele Afrikaanse landen worden in het onderzoek genoemd. De wetenschappers beschrijven een situatie in Malawi, waarbij een man werd gearresteerd nadat bleek dat hij zijn hiv-besmetting door seks met mannen had opgelopen. Hierdoor durfden anderen zich niet meer te laten testen.

"De angst voor discriminatie staat niet alleen behandeling, maar ook testen op hiv in de weg. Hierdoor kan de verspreiding van de ziekte niet goed worden bestreden", aldus Beyrer. "Deze ontwikkeling moet veranderen, willen we ooit bereiken dat er een aidsvrije generatie op aarde rondloopt."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie