Verwarde mensen krijgen voortaan 'time-out' van drie dagen

Verwarde personen die mogelijk een gevaar voor zichzelf of anderen zijn, kunnen drie dagen worden geobserveerd.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kondigen deze nieuwe maatregel donderdag aan.

Tijdens de zogeheten time-out wordt bekeken hoe deze mensen met een psychische stoornis het beste geholpen kunnen worden. Na contact met onder meer familie en naasten kan dan worden besloten dat zij gedwongen hulp krijgen.

Nu is het nog zo dat voor een verplichte behandeling er onmiddellijk gevaar moet uitgaan van een verward persoon. Er volgt geen opname als zo iemand het gevaarlijke gedrag weet te verhullen tijdens het gesprek met de psychiater.

De situatie is beter in te schatten door iemand drie dagen gade te slaan en ondertussen ook informatie in te winnen bij andere instanties, denkt het kabinet.

Na de zaak van Bart van U, de man die is veroordeeld voor het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, zijn afspraken gemaakt om de zorg voor en opvang van verwarde mensen te verbeteren. Volgens de commissie-Hoekstra die deze zaak bekeek, falen verantwoordelijke instanties bij het inschatten van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen.

Kritiek

Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) is verbijsterd over het plan van Schippers. Volgens het platform zoekt Schippers de grenzen van de rechtsstaat op om lastige burgers te kunnen opsluiten.

"De maatregel nodigt uit tot willekeurige detentie van niet alleen mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar van alle burgers in Nederland", aldus het LPGGz. "Bovendien lost het instellen van een observatiemaatregel de problemen van verwarde mensen op straat niet op."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie