'Aanpak van agressie tegen zorgpersoneel schiet tekort'

Veel zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland doen nog steeds te weinig om agressie en geweld tegen medewerkers terug te dringen.

Ook is de werkdruk in veel zorginstellingen veel te hoog, zegt de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) in een donderdag verschenen onderzoek.

De toezichthouder voerde in de afgelopen drie jaar inspecties uit bij onder meer verpleeghuizen, jeugdzorginstellingen en de gehandicaptenzorg. De helft van het ziekteverzuim in de zorg wordt veroorzaakt door agressie van patiënten of bewoners, of een te hoge werkdruk.

"60 procent van de medewerkers komt in aanraking met verbale of fysieke agressie. In de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is dit zelfs 70 procent'', aldus de inspectie.

Werkdruk

Als het gaat om werkdruk wordt bij 29 procent van de opvanghuizen en asielzoekerscentra de regels overtreden. In de gehandicaptenzorg is dit zelfs 55 procent.

De inspectie onderzocht ook de arbeidsomstandigheden in ziekenhuizen. Volgens de SZW werkt een kwart van de ziekenhuizen nog onvoldoende met veilige naaldsystemen. Die moeten voorkomen dat medewerkers zich prikken aan besmette naalden.

Ook dit jaar worden (her)inspecties uitgevoerd bij zorginstellingen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie