Onderzoekers van een ziekenhuis in Massachusetts werken aan een test om het risico op Alzheimer al op jonge leeftijd te detecteren.

Uitkomst van voorgaande onderzoeken werden voor de test gecombineerd. Het ging daarbij om alle genen waarvan bekend is dat ze er op wijzen dat Alzheimer op late leeftijd kan ontstaan. 

Voor het onderzoek, gepubliceerd in Neurology, werden 166 mensen met dementie en 1.026 mensen zonder van rond de 75 jaar oud getest met MRI-scans.

Ook werd het DNA van de deelnemers vergeleken. Bij de deelnemers werd gekeken naar hersenactiviteit in de zogenaamde hippocampus. Vervolgens werden die uitkomsten vergeleken met de onderzoeksresultaten van 1.322 gezonde jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar oud.

Link

De onderzoekers vonden bij de jonge mensen een link tussen een hoge risicoscore en het hebben van een kleine hippocampus, hoewel de link volgens de wetenschappers niet groot is, is het een belangrijke indicator.

"Dit impliceert dat veranderingen op jonge leeftijd het risico op dementie op latere leeftijd kan doen veranderen", aldus Elizabeth Mormino, een van de onderzoekers van het General Hospital in Massachusetts.

De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om een echte test te kunnen ontwikkelen die in de toekomst gebruikt kan worden.