Kwart e-sigaretgebruikers is overgestapt voor omgeving

Een kwart van de gebruikers van e-sigaretten is overgestapt van een normale sigaret vanwege de gezondheidsrisico's voor hun omgeving. Het RIVM concludeert dat de gezondheidsgevolgen voor de omgeving van het meeroken met e-sigaretgebruikers minder zijn dan bij tabakssigaretten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hield dit onderzoek vanwege de toename van de populariteit van e-sigaretten en de mogelijke gevolgen die dit voor omstanders oplevert. Dat blijkt uit het woensdag verschenen rapport.

Een verklaring voor de mindere schade door het meeroken met e-sigaretgebruikers is dat er alleen schadelijke stoffen vrijkomen wanneer iemand een trekje van de e-sigaret neemt. Een deel van de schadelijke stoffen blijft achter in de damper van de e-sigaret, nadat er een trekje is genomen. De 'gewone' tabakssigaret blijft ook doorsmeulen wanneer er niet wordt geïnhaleerd.

Irritaties

Het meeroken met e-sigaretgebruikers kan leiden tot het ervaren van lichte keel-, neus- en oogirritatie. 78 procent van de dampers gebruikt vloeistoffen die nicotine bevatten. Hierdoor ervaart de omgeving gezondheidseffecten als hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk. E-sigaretten met nicotinevrije vloeistoffen hebben deze effecten niet, schrijft het RIVM.

Het instituut raadt gebruikers van e-sigaretten aan om de onderzoeken naar mogelijke gezondheidsrisico's te blijven volgen. Van enkele stoffen is nog onbekend in hoeverre er een risico ontstaat voor de gezondheid.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie