Steeds meer Engelse mannen worden gediagnosticeerd met de seksueel overdraagbare aandoening (soa) syfilis. Het Britse ministerie van Volksgezondheid spreekt van een stijging van 76 procent, ten opzichte van 2012.

Waar er vier jaar geleden 3.001 personen werden gediagnosticeerd met syfilis, ligt dat aantal in 2015 op 5.288 mensen. Gonorroe volgt op de tweede plaats, met een stijging van 53 procent ten opzichte van 2012. Dat meldt The Guardian dinsdag. 

Het onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid wijst uit dat met name de toename van seks zonder condoom ervoor zorgt dat het aantal gevallen van syfilis stijgt. Ook komt de soa vaker voor bij homoseksuele mannen.

In Nederland is het aantal gevallen van syfilis ook gestegen. Waar er in 2011 476 mensen positief testten op de aandoening, ligt dat aantal in 2015 op 942 nieuwe infecties, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat is een stijging van ongeveer vijftig procent.

Symptonen

Syfilis was begin deze eeuw nog een zeldzame ziekte, omdat er al jaren bijna geen besmettingsgevallen meer plaatsvonden. Symptomen van deze aandoening zijn onder andere jeukende uitslag, zweren en in sommige gevallen geheugen- en ademhalingsproblemen.