Lichte daling in deelname vaccinaties voor kinderziekten

Het aantal kinderen dat deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland is licht gedaald. De meeste vaccinaties werden in 2015 ten opzichte van 2014 ongeveer 0,5 procent minder gegeven.

"We hebben hier geen verklaring voor. En daar willen we ook niet over speculeren", aldus een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de cijfers donderdag bekendmaakte.

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit twaalf inentingen voor infectieziekten bij kinderen, zoals hepatitis B. De gemiddelde deelname aan de vaccinatierondes is al jaren hoog: tussen 92 en 99 procent.

Hepatitis B

Toch is er dus sprake van een afname in het aantal deelnemers aan de meeste inentingsrondes. Zo daalde deelname aan de hepatitis B-prik (voor kinderen van 1 en 2 jaar oud) van 94,5 procent naar 93,8 procent. En de revaccinatie voor DTKP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) voor 5-jarige kleuters daalde van 91,9 procent naar 91,5 procent.

"In het verleden zijn regionaal vaker dergelijke schommelingen waargenomen, maar ze zijn nu voor het eerst in het hele land geconstateerd", aldus het RIVM.

Het instituut wil de deelname in de toekomst graag hoog houden. "Een hoge deelname aan het programma is belangrijk om te voorkomen dat infectieziekten weer terugkomen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie