Meer mensen overlijden aan dementie

Vorig jaar zijn 14.000 personen in Nederland overleden aan dementie. Dat is 11 procent meer dan in 2014.

Ook chronische longaandoeningen (COPD), hartfalen, longontstekingen en de gevolgen van een val behoren tot de hardst stijgende doodsoorzaken van vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2015 overleden in totaal 147.000 Nederlanders. Dat zijn er achtduizend meer dan in 2014. Negen op de tien personen overlijden na hun zestigste.

Dementie

Dementie veroorzaakt niet alleen vergeetachtigheid, maar kan ook tot problemen met ademhaling, slikken of urineren zorgen. Personen die last krijgen van hun coördinatie door dementie en overlijden na een val, krijgen een val als doodsoorzaak toegekend.

Na dementie overlijden de meeste personen aan longkanker of een beroerte. De volgorde van de meest voorkomende doodsoorzaken verschilt per geslacht. Bij mannen is het longkanker, dementie en een beroerte, bij vrouwen dementie, een beroerte en hartfalen.

Als alle vormen van kanker bij elkaar worden geraapt, is dat de meest voorkomende doodsoorzaak. Vorig jaar overleden 44.000 personen aan een vorm van kanker.

Ook hebben 1.871 personen vorig jaar zelf een einde aan hun leven gemaakt. In absolute aantallen is dat het hoogste niveau dat ooit is geregistreerd. Gecorrigeerd naar bevolkingsgrootte werden halverwege de jaren zeventig tot eind jaren tachtig meer zelfdodingen gepleegd.

Zelfdodingen 

De grootste toename van zelfdodingen was onder mannen van 20 tot 30 jaar oud en ouder dan zestig jaar. Daar steeg het aantal zelfdodingen respectievelijk met 29 en 75 gevallen. Bij andere leeftijdsgroepen is dat aantal gedaald of bijna gelijk gebleven.

Mannen maken vaker een einde aan hun leven dan vrouwen. Gescheiden mannen en weduwnaars plegen daarbij vier keer meer zelfmoord dan getrouwde of nooit eerder getrouwde mannen. Ook onder vrouwen is het aantal zelfdodingen hoger onder gescheiden vrouwen, maar vergeleken bij mannen zijn de verschillen minder groot.

In vergelijking met andere Europese landen komt zelfdoding weinig voor in Nederland. In Rusland plegen 21 op de 100.000 inwoners zelfmoord. In Nederland is dat 10,5 persoon per 100.000 inwoners.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie