Overheid start campagne tegen roken tijdens zwangerschap

De overheid is een campagne begonnen die vrouwen moet tegenhouden om te roken tijdens, voor en na de zwangerschap. Hiervoor werken specialisten die te maken hebben met rokende ouders samen, waaronder kinderartsen, gynaecologen, en verloskundigen.

De start van de Taskforce Rookvrije Start werd woensdag gegeven door staatssecretaris Van Rijn. Het doel is dat kinderen een rookvrije start van hun leven krijgen door begeleiding en voorlichting aan de ouders.

"Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Een echte rookvrije start van het leven maak je natuurlijk in de buik", aldus Van Rijn.

Het roken voor, tijdens en na de zwangerschap brengt risico's voor de ontwikkeling van een kind met zich mee. Het roken vergroot de kans op een miskraam, overgewicht, astma en leerproblemen. Ook is de kans groter dat een kind op latere leeftijd zelf gaat roken.

Roken

Bijna 9 procent van de zwangere vrouwen rookt de gehele zwangerschap door, onder lager opgeleiden is dit percentage hoger: 22 procent. De overheid heeft gesignaleerd dat veel vrouwen die stoppen met roken tijdens de zwangerschap, na de bevalling weer beginnen.

Met de campagne wil de overheid ouders bewuster maken van de gevaren van het roken voor, tijdens en na de zwangerschap.

Video: Overheid start campagne tegen roken tijdens zwangerschap 

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie