Onkruidverdelgers die het omstreden bestanddeel glyfosaat bevatten, blijven de komende achttien maanden toegestaan in de Europese Unie. De Europese Commissie besloot woensdag dat het middel de komende tijd in de verkoop mag blijven.

De afspraken over het gebruik van glyfosaat verlopen donderdag en de Commissie kon het eerder niet eens worden over een verbod op het middel, waarvoor milieuorganisaties pleiten.

Voorstanders van het middel, dat veel wordt gebruikt in de land- en tuinbouwsector wilden dat het opnieuw voor de komende vijftien jaar zou worden toegestaan. Volgens EU-commissaris Vytenis Andriukaitis van Volksgezondheid heeft de industrie met de tijdelijke verlenging de kans om nieuwe informatie in te winnen over het bestrijdingsmiddel.

Kankerverwekkend

Uit onderzoek van onder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou blijken dat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn en schadelijk zou zijn voor mensen en het milieu. De WHO waarschuwt al jaren voor het middel, dat onder meer wordt gebruikt in de onkruidverdelger Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. 

De beweringen werden door verschillende experts ontkracht en ook de Commissie kon het eerder niet eens worden over een verbod op het middel. De sector krijgt nu de kans om nader onderzoek te doen.

Nederland is tegen een verbod op glyfosaat, maar stelt dat de vergunning voor het middel moet worden ingetrokken als definitief blijkt dat het kanker veroorzaakt. Verschillende tuincentra hebben het middel uit de verkoop gehaald.